Bankene og kredittvekst del 3

Publisert av

Etter å ha skrevet om dette temaet to ganger tidligere (del 1 og del 2) i løpet av høsten 2013, har jeg kommet over noen interessante linker fra gode kilder som forklarer litt mer rundt dette med hvordan bankene kan lage penger kun ved å utstede kreditt eller lån. For et drøyt år siden kom Bank of England med denne rapporten hvor du finner mye god info.

Deretter i februar i år lager DNB Markets en presentasjon på norsk som forenkler og forklarer deler av innholdet i rapporten fra Bank of England. Finansavisen skriver lørdag 15 februar fire sider om samme tema med bakgrunn i DNB Markets sin presentasjon.
FA 15 feb 2015

Også finanstilsynet skriver om det samme tema i sin rapport Finansielle utviklingstrekk 2014 hvor du på side 53 kan lese om «INNSKUDDSFINANSIERING OG KREDITTVEKST»

Jeg synes dette utdraget fra side 54 var beskrivende, spesielt siste setning sier mye om hvem som styre hvor mye penger som lages gjennom økt kredittvekst:

En noe annen innfallsvinkel er at bankene selv «skaper» innskudd ved å yte nye lån uten at veien går om publikums sparing. Når en bank yter et nytt lån, mottar låntaker samtidig et bankinnskudd og nye penger er skapt. Bankens eiendeler øker med samme beløp (lånebeløpet) som bankens forpliktelser (bankinnskuddet). Bankinnskudd er en bokføringsdisposisjon, som viser hvor mye banken skylder kundene. Sentralbankene styrer ikke kredittveksten og pengemengden gjennom kontroll av basispengemengden, men gjennom prisen på sentralbankreserver (gjennom styringsrenten).

Ut i fra innholdet i linkene og artiklene over kan vi konkludere med at det er bankene (ikke sentralbankene) som styrer pengemengden, og bare de holder seg innenfor reservekravet som ligger på mellom 10 og 15 prosent, kan de justere pengemengden slik de selv finner mest hensiktsmessig.

Oppdatering 2 mars 2015:
Trym Riksen skriver regelmessig i DN og har bl.a. vært investeringsdirektør i DnB Private Banking i seks år. Han har Norges eldste finansblogg, og nå nylig kom han med et høyaktuelt innlegg ift temaet «Bankene og kredittvekst»: http://riksen.blogg.no/1423431366_tar_penger_ut_av_luft.html

Fredly på HegnarTV

Publisert av

Jeg ser ikke regelmessig på Hegnar TV, men innimellom har de interessante gjester eller temaer. Sist uke var investor Arne Fredly på besøk og han hadde mye fornuftig å si om både hvor markedet er på vei, pris/bok-forhold på børsen, hvordan man bør investere- viktigheten av å ha en genuin interesse for det man holder på med osv. Et matnyttig intervju med andre ord! Fredly kommer på ca 7 minutter ut i sendingen:

 

Kategori: Uncategorized

Arbeidsplass

Publisert av

Med tittelen «Arbeidsplass» ble jeg ved en frokost i november bare sittende å måpe da jeg kom til bildet av denne brasilianske 9åringen i aftenposten som flyter rundt i denne svært forurensende kanalen med en aluminiumsboks i hånda.

Dette er altså et bilde i fra november, men da jeg tilfeldigvis kom over det i dag, tenkte jeg at dette kunne jeg også dele her på bloggen!

Arbeidsplass

Et sjeldent sterkt bilde. Helt vilt. Fascinerende at det er mulig i 2013! Mange tanker man kan gjøre seg… Dette er altså Brasil, et land Norge gir mye bistand til men som på en annen side skal svi av utallige milliarder på å arrangere Fotball WM i 2014 og Sommer OL i 2016.

(dagens «til ettertanke»)

Kategori: Samfunn | Tags: , ,

Kontrære investeringer

Publisert av

kontrere_investeringerThomas Hilmersen har skrevet en meget god bok «Kontrære investeringer»- slik tjener du penger på å gå mot strømmen, som kom ut i fjor (2013). I korte trekk kan jeg si at denne finansboka er litt annerledes, lettlest og godt skrevet, det er null svada og mye interessant lesestoff, og det er sjelden jeg tenker denne boka vil jeg lese en gang til rett etter at jeg var ferdig med den!

Starten på forordet i boka er en god beskrivelse av hva du kan forvente deg som leser:
En sjelden gang iblant utgis en bok som får deg til å forstå hvordan investeringsmarkedene, et av verdens mest kompliserte systemer, faktisk fungerer. Etter over 30 år i finansbransjen kjenner jeg meg fortsatt som en amatør, men Thomas Hilmersens bok veileder oss gjennom aktørene, guruene og teorien bak kulissene. Enda viktigere er det at han alltid stiller det kritiske spørsmålet: Fungerer ting virkelig slik folk hevder?
(av Steen Jakobsen, sjeføkonom, Saxo Bank)

Det som gjør denne boka så bra er Hilmersens evne til å formidle teori og fakta krydret med mye eksempler fra reelle historiske hendelser og personlige historier. Hilmersen snakker også til leseren gjennom hele boka, hvilket jeg synes fungerer bra og det holder meg som leser mer engasjert og jeg får en god leseropplevelse i tillegg til veldig mye nyttig informasjon. Løp og Kjøp!!

Kategori: Litteratur

2 x boble

Publisert av

Er vi i en boble? Media elsker «boble-ordet», det være seg aksjeboble, kredittboble, boligboble, IT-boble osv. I mine øyne bør man være veldig godt reflektert dersom man går hardt ut enten for eller imot en bobleteori.

Bare i dag har jeg kommet over to boblenyheter, den ene omhandler frykten for en ny teknologiboble med Tesla i spissen. Tesla er høyt priset- 4 ganger høyere enn for ett år siden, og Doug Kass (grunnlegger og leder av hedgefondet Seabreeze Partners i Florida) sier til Finansavisen: – Jo mer jeg tenker på det, jo bedre liker jeg at jeg er short i Tesla.

Personlig liker jeg at kjente investorer står fram og forteller om shortsposisjonene sine, fordi det gir en god motvekt til alle analyser og anbefalinger som stadig når nye høyder. Tesla med Model S i spissen framstår som en sexy aksje som er lett å like, akkurat som Apple for 6-7 år siden. Både Apple og Tesla står for pen design, god kvalitet og nyskapning, en kombinasjon som ofte kan ta litt for mye av på børsen.

Dagens andre boblenyhet leste jeg på twitter fra Klaus-Anders Nysteen «Fortsatt hett boligmarked i Kina, 9,6% prisvekst i januar. Ca 20% prisøkning i storbyene. Til bekymring for oss alle.»

Synes dette var en morsom tweet, da den setter ting litt i perspektiv når vi ser på boligmarkedet i Norge til sammenlikning. Jeg er av den oppfatning at vi aldri har vært i noen boligboble i Norge siden forrige århundre. Vi har lenge hatt lav arbeidsledighet, god vekst i økonomien, høy oljepris, stabil nybygging og stor arbeidsinnvandring. Ikke minst har vi hatt et veldig stort fokus de siste årene etter finanskrisen i 2008, på om vi befinner oss i en boligboble eller ikke- bare dette fokuset (bolig opptar folk flest) gjør god nytte for seg ved at det skal mye til før vi havner i en bobletilstand. At det flater ut litt nå er bare fint og at nybyggprosjekter settes på hold er helt greit- for kostnadene må ned og det skjer ved at etterspørselen avtar. Byggebransjen er også tilpasningsdyktig, og de klarer nok å tilpasse seg et prisnivå litt under dagens. Om politikerne også lemper litt på TEK10-kravene så hjelper det også utbyggere til lavere kostnader og dermed litt rimeligere boliger.

Hva som skjer i Kina er jommen ikke godt å si, der står jo hele byer tomme i påvente av økonomisk vekst. Det virker som om middelklassens hoteste aktiva er nye boligprosjekter framfor å ha pengene i banken, investere i aksjer eller andre verdipapirer. Ta en titt på videoen under for å få et lite innblikk i hva jeg mener kan minne mer om en boligboble, enn det norske boligmarkedet:

Oppdatering 25 feb 2014:
Dagens Næringsliv har en artikkel på trykk i dag om disse tallene i tweeten jeg refererte til lenger opp i dette innlegget. Der kan man lese hvordan kineserne, av frykt for korreksjon i boligmarkedet, har begynt å vekte seg mer opp i utenlandske boligobjekter: «Kinesiske investorer har lagt sin elsk på forstaden Strathfield utenfor Sydney og gjennomsnittsprisene for eneboliger har økt med 27,1% bare det siste året – tre ganger mer en snittet for Sydney generelt. Videre kan man lese at «bare i fjor kjøpte kinesere eiendom i Australia til over 30 milliarder kroner».

Dette er kanskje ikke veldig forskjellig fra hva vi har sett i New York og London de siste 10-15 årene. Eiendom i store metropoler i land med godt styresett er en sikker havn når man ønsker å diversifisere og spre risiko, vårt eget oljefond gjør de samme. Siden Kina fortsatt har en såpass lukket og uoversiktlig økonomi, er det et spenningsmoment framover å følge med på strømmen av kinesisk kapital over i vestlige eiendomsinvesteringer.

Fedspeak

Publisert av

Hørt om Fedspeak eller Greenspeak? Kort fortalt er det finansielt tåkeprat for å unngå ærlige og ubehagelige svar. Tåkepratet er ment å gi folk en oppfattelse av at det er meget vanskelig å forstå eller tolke det som blir sagt og dermed færre spørsmål rundt vanskelige tema slik at det blir mindre innblanding fra politikere og andre som prøver å utrede hva FED egentlig holder på med.

Fra Wikipedia: The deliberately confusing and carefully rehearsed cryptic language described as an «indecipherable, Delphic dialect» is meant to «give people a sense that there’s no way they could understand economics and finance» and thus allow the Federal Reserve and government to manage the economy with less interference from the general public (kilde).

Her kan du høre det fra mannen selv!

Så neste gang du hører Janet Yellen snakke på vegne av FED og du ikke henger helt med på notene, ikke fortvil- det er sikkert bare tåkeprat 🙂

PS: Få med deg Makt og avmakt i USAs sentralbank (Am. dokumentar om den amerikanske sentralbanken) av Liberty Street Films. Gir et godt innblikk i FED (sentralbanken i USA) sin rolle under finanskrisen. (tilgjengelig på nrk.no til 31 des 2016)

Kategori: Finans | Tags: , ,

Digital og virtuell musikk

Publisert av

I dagens DN (side 36) kan du lese om jazzpianist Tord Gustavsen som mener strømmetjenester (som Spotify og Wimp) vil føre til at norsk musikkliv går til grunne, som følge av få avspillinger ift det utenlandske hitmaskineriet som han kaller det. Siden jeg finner liberalistisk og markedsøkonomisk tankesett mer tiltalende enn en form for planøkonomi, finner jeg det naturlig å komme med et par synspunkter til forsvar for dagens strømmetjenester.

Heldigvis er det markedet som bestemmer, det er markedet (deg og meg) som velger de tjenester og produkter vi finner mest hensiktsmessige og attraktive. Selv har jeg ikke kjøpt en CD på mange år, men etter Spotify kom på markedet har jeg betalt 99 kr måneden og får valuta for pengene! Jeg har heller ikke leid en film på mange år, og knapt gått på kino. Etter at jeg fikk muligheten til å leie film via tjenester fra Canal Digital har jeg jommen leid meg noen filmer de siste månedene også, og anskaffelse av Netflix er heller ikke usannsynlig i nærmeste fremtid. Jeg sparer masse tid på å slippe å kjøpe CDer og leie DVDer, og tid er som vi vet noe av det mest dyrebare vi har. Ikke minst kan jeg høre på musikken eller se filmen akkurat når det passer meg og på hvilket medium som passer meg best (TV, mobil, nettbrett eller PC). Jeg kommer ikke til å savne musikk- og filmmarkedet slik det var for 15 år siden, og jeg kommer heller ikke til å savne fasttelefonen eller 28Kb internettlinje!

Gustavsen mener tydeligvis at det er hitmaskineriet som er vinneren på strømmetjenestene. Det stemmer nok og de hadde nok vært vinnerne uavhengig av salgsmedium. Løsningen finnes der ute, finnes det et marked så finnes det en etterspørsel- og da kommer også inntektene. Det tyske plateselskapet til Gustavsen (ECM) vil helle satse på CD-salg og konserter og derfor finnes ikke musikken hans verken på Spotify eller Wimp. I markedsøkonomien er det slik at tilbudet må tilpasses etterspørselen. Jazztilhengerne finnes der ute, hvordan man treffer de er opp til plateselskapene og artistene å tilrettelegge, ikke staten. Missforstå meg rett, jeg er ikke i mot statlige støtteordninger som bidrar til mangfold, men markedskreftene er og skal være dominerende, derfor blir det feil å kritisere strømmetjenester og andre teknologiske fremskritt!

Jeg leste i helga en anmeldelse av duoen Sassybeat i Aftenposten. Jeg ble nysgjerrig på musikken, og i løpet av ett minutt strømmet albumet ut av mine Sonos-høytalere via iPad og Spotify koblet inn i min Sonos-app. De siste dagene har jeg spilt musikken opptil flere timer, litt på grunn av lokal patriotisme, men mest fordi jeg liker musikken. Jeg tror neppe jeg hadde løpt å kjøpt CDen.

Tiden da det var poppis å flashe CD-rakket i stua er nok (dessverre for noen) forbi, og jeg må si jeg liker strømmetjenestene mye bedre. Jeg er også glad tiden er over da jeg ofte måtte påta meg ansvaret for å være «lokal DJ» på ymse fester fordi jeg hadde mye musikk på MP3-format.

Vi går den veien markedet beveger seg, vi snakker om tilbud og etterspørsel. Etter å ha lest om Gustavsen oppgitthet over strømmetjenestene, var det neste litt komisk da jeg 15 minutter senere leste om Hatsune Miku i Aftenposten Innsikt. Det er en virtuell dataanimert popstjerne som gang på gang fyller konserter i Japan med timeslange konserter og mange tusen energiske fans, bare ta en titt på klippet under fra 13 minutter og utover 🙂

Jazz er en av meget få musikksjangre som ikke fenger meg veldig. Jazz er kanskje noe man setter pris på når man er godt voksen, og der ligger nok utfordringen også, de eldre er ikke like aktive på strømmetjenester. Ergo må man finne nye kanaler å nå disse kundene på, løsningen er ikke å legge ned andre godt fungerende (strømme)tjenester. bort med proteksjonismen og særreguleringer og fram med nye løsninger!

Kategori: Samfunn | Tags: , ,

Jon Stewart om Ron Paul

Publisert av

Jeg har sett dette klippet tidligere (fra siste valgkamprunde i statene), men det er så artig (eller tragikomisk er vel rette ordet) at jeg må lage en liten bloggpost på det! Jeg er fan av både Jon Stewart og ikke minst Ron Paul. Stewart er ikke bare den artigste talkshowverten i statene, men han er også blandt de flinkeste. Har du sett litt på The Daily Show skjønner du fort at denne karen er mildt sagt begavet når det gjelder å servere lynraske, velformulerte argumenter på en morsom og underholdene måte- selv når ikke alt er manuskript.

Ron Paul hadde jeg ærlig talt ikke hørt så mye om før siste valgkamp der han gjorde det ganske bra. Han er en av få om ikke den eneste av politikerne som ikke snakker rundt grøten. Har sett mange videoer av han og sjelden jeg ikke er enig i hva han sier. Hva som kanskje gikk folk litt hus forbi, var medias (spesielt CNN og FOX) sin filtrering eller usynliggjøring av Ron Paul i valgkampen. Er det tilfeldig? Jeg tror ikke det, men det er tøft for folk å forholde seg til realitetene og den virkelige verden slik som Ron Paul gjør, selv media sliter jo med å håndtere denne karen, så da «glemmer vi han bare»- se selv:

Kategori: Finans, Samfunn | Tags: , , ,

Lykkejaget

Publisert av

Det er sikkert mye klokt som kan sies om lykke. Å være lykkelig er veldig i vinden om dagen. Vi skal fremstå mest mulig lykkelige, alt er rosenrødt på facebook og slår du på NRK kan man fort komme til å ende opp med å se på «prosjekt perfekt» eller «oppdrag lykke». Føler du deg bare OK, eller kanskje du er litt nedenfor kan man fort lure på om det feiler en noe? Er jeg ulykkelig? Hvorfor er jeg ikke happy som jeg pleier? Hva er dette for noe? Begynner jeg å bli deppa? Jeg vil være happy hele tiden, en solstråle fra jeg står opp til jeg ligger under dyna igjen.

happines

 

Derfor var det så godt å høre på hva denne fargerike og dønn ærlige dama som heter Lene Wikander hadde å si om temaet «Lykke» på P2’s Ekko i går. Hun sier bl.a.:
Det er nærmest et krav at vi skal være så inn i helv… lykkelige hele tiden- så lykkelig at man blir helt utslitt. Dette er veldig menneskefiendtlig. Vi må fri oss fra tanken om at alt skal gå så bra hele tiden, hvorfor har vi ikke et mer avslappet forhold til at ting ikke trenger å gå så bra hele tiden? Noe av verdien med det å være menneske er kontrastene mellom glede og sorg. Et gjennomsnittlig menneske er fylt med begge deler og det er det som gjør livet så verdifullt. Ta deg fem minutter og hør det Wikander sier fra 20 til 25 minutter ut i sendingen.

Til slutt vil jeg gi en ekstra oppmerksomhet til Wikander, for den morsomme og dønn ærlige dama hun er. Slik innleder hun bloggen sin: Jeg er dama du aldri har drømt om å bli. Jeg er 45 år, singel, barnløs, frilanser, forfatter, skribent og eier ikke nåla i veggen. Jeg fikk førtiårskrisa allerede som trettiåring, sa opp jobben og emigrerte til Jamaica i panikk for at livet skulle gå meg forbi.

Wikander er med på å ufarliggjøre alvorlig sykdom (akkurat som Per Fuggeli) og byr på seg selv 110%. Slike personer er veldig viktige i dagens «lykkelige» samfunn. De er her for å fortelle deg at det er faktisk ikke så jævlig farlig eller alvorlig om du har en dårlig dag eller møter motstand i livet, det er helt normalt! Det er heller ikke så veldig farlig å prate om det, tvert i mot. Og nå kom jeg til å tenke på en artikkel jeg leste i fjor sommer som er veldig relevant og veldig godt skrevet om det å møte motstand. Er du i 20, 30 eller 40åra så bør du absolutt lese denne artikkelen som ble publisert i Aftenposten i fjor sommer- den har de fleste av oss godt av å lese og reflektere litt rundt.

Kategori: Diverse, Samfunn

The secret bank bailout

Publisert av

50 millliarder euro til Hellas, 70 milliarder til Irland, 40 milliarder til Spania – det ene EU-landet etter det andre bevilger store pengesummer for å dekke tapene til finansinstitusjonene etter at de foretok usunne investeringer. Men hvor blir de svimlende beløpene av, og hvem tjener på dette? Journalist Harald Schumann reiser Europa på kryss og tvers med dette enkle spørsmålet. Han får en del merkverdige svar.

Til dere som ikke fikk med dere den tyske dokumentaren «The secret bank bailout» som gikk på nrk i går, så tipser jeg dere her om å se den på nett-tv, hvor den er tilgjengelig fra til torsdag 17 oktober. Se dokumentaren her: http://tv.nrk.no/program/koid24009913/finanskrisens-vinnere